Oletko vailla kesätöitä? Oletko kuullut Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöharjoittelusta (=TTT)? Kohta olet!

Ensimmäinen kesätyösi voi olla kahden viikon pituinen kesätyöharjoittelu. TTT on suunnattu peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Olennaista on, että et opiskele ammattiin eikä sinulla ole tutkintoa. Jo 13-vuotias voi päästä töihin, mikäli täyttää samana vuonna 14 vuotta.

Kesätyöharjoittelupaikkaa etsitään kuten mitä tahansa kesätyötä. Voit tarjoutua töihin sinua kiinnostavaan työpaikkaan. Osa työnantajista etsii harjoittelijoita suoraan TTT-ohjelmaan.

Kaikilla aloilla TTT-harjoittelu ei ole mahdollinen. Jätä kuitenkin se työnantajan huoleksi, ja vinkkaa häntä kysymään lisätietoja omasta liitostaan.

Lisätietoa työnantajan vastuista palkatessa nuorta Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluun

Nuori_Tutustu_tyoelamaan

Näin haet Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelupaikkaa:

  1. Mieti, millaisessa paikassa haluaisit olla kesäharjoittelussa.
  2. Tee työhakemus.
  3. Etsi mahdollisia työpaikkoja. Työpaikka on etsittävä oma-aloitteisesti, koska mikään tietty taho ei välitä niitä. Katso vinkkejä Ohjeita työnhakuun -kohdasta.
  4. Käy rohkeasti paikan päällä yrityksessä ja kysy: ”Voiko teille tulla Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluun?” Voit tulostaa yllä olevan sarjakuvan mukaan työnantajalle. Kehota työnantajaa kysymään asiaa omasta liitostaan, jos hän ei osaa vastata.
  5. Älä lannistu, vaikka töiden hakeminen voi joskus viedä paljon aikaa. Sinnikkyys palkitaan ennen pitkää!
  6. Kun saat harjoittelupaikan, muista tehdä työnantajan kanssa työsopimus.
  7. Kahden viikon harjoittelujaksosta maksetaan palkkaa 335 euroa, joka sisältää lomakorvauksen. Joillain aloilla palkka voi olla suurempi. Varmista palkka vielä työnantajaltasi.
  8. Pyydä kesätyöharjoittelun päätyttyä työtodistus.

Lisätietoa aiheesta:

Elisa Koivumaa
elisa.koivumaa@tat.fi
040 57 55 550
Twitter: @kunkoululoppuu