Etusivu » Vapaa aihe » Viime hetken epävarmuus

Viime hetken epävarmuus

Jaa tämä sivu:
   

Hei! Olen 16-vuotias poika ja pääsin tämän kevään haussa klassikkaan 9.33 keskiarvolla. Olen tyytyväinen kouluun, se ei ole ongelma. Nyt olen kuitenkin sellaisessa tilanteessa, että olen jo tehnyt lukujärjestyksen, ja sitä voi muuttaa Juhannukseen saakka. Olen hieman erikoinen persoona, siinä mielessä, että matikka on 7, fysiikka 10, kemia 9 ja valinnainen fysiikka-kemia 9 (huomioidaan haussa). Minulla oli 7. ja 8. lk:n matikka 9, mutta kiinnostus lopahti, vaikka tein vaikeimpia tehtäviä silloinkin, ja opettaja silti suosittelee minulle pitkää matikkaa, vaikka todistuksessa on 7. Pitkän fysiikan haluan suorittaa, siinä ei ole ongelma, mutta en ole varma pitkästä matikasta, koska olen erittäin kiinnostunut kielistä, enkku on 10 ja äikkä 9, joten kielipäätäkin löytyy, mutta olen jo ottanut b3-kieliksi japanin ja saksan. Tällä hetkellä lukujärjestykseni tuntimäärä on viikossa 34h, mutta onneksi mukaan on laitettu kuvista, liikuntaa ja musiikkia. Koulumotivaation puutteesta ei ole kyse. Haluaisin suorittaa enkun pitkänä, koska olen hyvä siinä, onnistuuko se vielä 2. vuonna ja 3. vuonna?, koska pari tuntia tippuu pois, kun japani, kuvis, liikunta ja musiikki loppuvat. Toisaalta harmittaa pitkän matikan puolesta, koska siitä saisi lisäpisteitä yliopisto/korkeakoulu-hauissa enkä tiedä onko järkeä suorittaa pitkää fysiikkaa ilman pitkää matikkaa?

Kysymys lähetetty 15.6.2012

Opo Merja Juhala vastaa:

Onnea hyvän peruskoulutuloksen ja uuteen opinahjoon pääsyn johdosta!

Lukioissa on todella runsaasti valinnanvaraa nykyisin, mikä on hieno asia. Kun on ollut hyvä kaikissa aineissa, on ymmärrettävää haluta jatkossakin kaikkea mahdollista. Mutta todennäköisesti joudut varautumaan myös siihen, että lukujärjestystekniset syyt ja oman ajan riittävyys pakottavat luopumaan  jostain.

Osalla valinnoista on vaikutusta jatko-opintoihinkin kuten em. matematiikan laajuudella. Pitkää matikkaa tarvitaan kipeimmin tekniikan ja lääketieteen opinnoissa, jossain määrin muuallakin. Ja vaikkei pitkää matikkaa muuten aikoisi hyödyntää, siitä olisi ilmiselvää tukea etenkin fysiikan opiskelulle, mikäli joka tapauksessa aiot opiskella sitä paljon. Tosin tunnen muutamia, jotka ovat opiskelleet lukiossa pitkää fysiikkaa ilman pitkää matikkaa.

Jos matikan vaihto lyhyeen on mahdollista vaikka joka jakson vaihteessa (kuten siinä lukiossa, missä itse työskentelen), voisit aluksi hyvinkin valita matikan pitkänä.

Englanti on luultavasti hyödyllisintä opiskella pitkänä. Yo-kirjoituksissakin tarvitaan aikanaan yksi neljästä pakollisesta yo-aineesta pitkänä, ja mahdollista pitkän matikan pois jättämistä silmällä pitäen tarvitset pitkän kielen.

Lukiot ovat keskenään samanlaisia lähinnä valtakunnallisten pakollisten ja syventävien kurssien tarjonnan suhteen, muilta osin ne poikkeavat paljonkin toisistaan. Kannattaa siis kysyä lukiolta suoraan em. asioita. Pienen etsiskelyn jälkeen veikkaan, että kyseessä kohdallasi on Kuopion klassillinen lukio. Jos näin on, mene lukion sivuille ja etsi rehtorin, kanslian tai opon yhteystiedot.

Mikäli kyseisessä lukiossa on lyötävä lukujärjestys lukkoon jo juhannukseen mennessä, kannattaa toimia ehdottomasti nyt heti alkuviikosta ennen juhannusta, ja soittaa heille tai jopa käydä paikan päällä pyytämässä opastusta kaikkeen edellä kysymääsi, etenkin siihen, voiko valintoja vielä vaihtaa (pitkä matematiikka lyhyeksi tms.) ja milloin viimeistään (vainko kerran vuodessa vai joka jakson vaihteessa) ja millaisin perustein ja ehdoin.

Vastannut: Merja Juhala 17.6.2012