Etusivu » Vapaa aihe » Yhteishaku

Yhteishaku

Jaa tämä sivu:
   

Tämä on ehkä tyhmä kysymys, mutta mitä yhteishaku tarkoittaa..?

Kysymys lähetetty 12.10.2012

Opo Merja Juhala vastaa:

Peruskoulua vielä käyvänä moni asia kyllä tulee selviämään sinulle tämän kouluvuoden opo-tunneilla. Yksi näistä keskeisimmistä on niinsanottu yhteishaku eli haku yhdellä yhteisellä hakujärjestelmällä ja hakulomakkeella useaan eri paikkaan, vaikka ympäri maata, tarvitsematta täyttää jokaiseen niistä omaa erillistä lomakettaan. Aikaa ja vaivaa siis tällä tavoin säästyy tuntuvasti.

Yhteishaussa käytetään nykyisin sähköisiä hakulomakkeita. Haenyt -verkkopalvelusta löytyvät kaikki peruskoulupohjaiset 3-v jatkokoulutuspaikat, niin ammatilliset oppilaitoslinjat kuin lukiotkin,  joihin maksimissaan viiteen voit hakea tällä yhdellä ja samalla lomakkeella. Kuitenkin näin voi yksi hakija saada vain yhden opiskelupaikan kerrallaan.

Muille palstamme lukijoille tiedoksi - ja sinullekin hyvänä yleistietona - se, että lukion tai muun toisen asteen koulutuksen suorittaneille on lisäksi yhteishakusivusto ammattikorkeakoulujen 3-4-vuotiseen koulutukseen Amkhaku.fi -palvelussa (jonka kautta voi hakea neljää suomenkielistä ja neljää englanninkielistä koulutuspaikkaa ja saada maksimissaan yhden) sekä 5-6-vuotisiin yliopistokoulutuksiin osoitteessa Yliopistohaku.fi -palvelussa (jota kautta voi hakea vielä nykyisin yhteensä yhdeksään opiskelupaikkaan, joista maksimissaan yhden voi ottaa vastaan). Näin siis vielä hakuvuonna 2013. Isoja muutoksia hakujärjestelmiin on näillä näkymin tulossa vuonna  2014.

Yhteishaku tapahtuu pääsääntöisesti alkuvuodesta - esim. 9.-luokkalaisten haku koulun ja opon ohjauksessa helmi-maaliskuun taitteessa. Sisäänpääsyyn vaikuttaa koulutodistuksesta saatavat pisteet, joten viimeisenä kouluvuotena kannattaa panostaa numeroiden korotukseen tosissaan! Joillekin aloille on lisäksi testejä, haastatteluja ja pääsykokeita. Myös näin syksyisin on pieni joukko tammikuussa alkavia koulutuksia juuri ollut yhteishaussa. Hakuihin liittyy myös tietyt tulostentulo- ja varmistuspäivämäärät sekä mahdolliset täydennyshakuajankohdat ja jonotussäännöt, joista kaikista kerrotaan tarkemmin em. nettisivujen yhteydessä.

Yhteishakujärjestelmät ovat kuitenkin viimekädessä vain lomakkeentäyttötekniikkaa, johon esim. yhdeksäsluokkalaiset saavat riittävät ohjeet koulultaan. Isompi ja vaikeampi asia sen sijaan monille on sen pohtiminen, mikä haluaisi isona olla. Se on usein pitkä prosessi, joka vaatii sekä tietoa (oppaista, netistä jne.) että usein myös loputtomia keskusteluja kotiväen ja kavereiden kanssa sekä jossain määrin myös viranomaisapua  (opo, te-toimisto jne.). On hyvä että itse jo olet alkanut pohtia näitä asioita. Onnea matkaan!

Vastannut: Merja Juhala 14.10.2012